Centenario

Descobreix la seua història

 

 

Festes de Sant Antoni

Juny 2017

Joventut Antoniana va donar inici al juny de 2017, coincidint amb les festes en honor a Sant Antoni de Pàdua, als actes de celebració del primer centenari de la seua fundació, que es van prolongar fins a juny de 2018.

Els dies 7, 8 i 9 de juny es va celebrar el tridu en honor a Sant Antoni de Pàdua que va estar presidit pel P. Antonio Valderrama Pérez, el llavors guardià del Convent dels Pares Franciscans. El diumenge 11 de juny va tindre lloc la celebració de la festa de la Joventut Antoniana, amb la Solemne Eucaristia que va presidir fra Miguel Ángel Escribano Arráez.

Posteriorment es va celebrar la processó en honor a Sant Antoni de Pàdua, que va acabar en la Basílica del patró de Vila-real, on es va reforçar l’esperit franciscà. Sant Antoni i Sant Pasqual van romandre junts, fins que, l’endemà, la processó de retorn va acompanyar la imatge de Sant Antoni de Pàdua fins a la parròquia de San Francisco.

El dimarts 13 de juny es va celebrar la festivitat de Sant Antoni de Pàdua, amb la Solemne Eucaristia que va ser presidida per fra Juan Carlos Moya Ovejero, el llavors Ministre Provincial.

El 14 de juny es va celebrar l’Eucaristia per tots els difunts de l’Associació presidida pel qual llavors era el Director de l’Associació, el P. Gerardo Sarapura.

Triduo 2017

Eucaristía Fiesta Joventut Antoniana

Eucaristía Festividad San Antonio de Pádua

Juny 2018

El mes de juny de 2018 es van celebrar els actes de clausura del primer centenari de l’Associació. El dissabte 9 de juny va tindre lloc la recepció del bust reliquiari de Sant Antoni de Pàdua procedent de la Basílica de Pàdua per part de D. Casimiro López Llorente, Bisbe de la Diòcesi de Segorbe-Castelló.
La recepció de la relíquia del sant va ser un esdeveniment històric i espiritual per a la nostra ciutat.
Els dies 10, 11 i 12 de juny es va celebrar el tridu en honor a Sant Antoni de Pàdua que va estar presidit pel pare fra Julio Víctor García Padrón.
El dimarts 12 de juny el bust reliquiari va visitar al matí la Basílica de Sant Pasqual, on va ser rebut per la Comunitat de les Germanes Clarisses. Va ser un moment especial i emotiu, ja que va suposar la trobada de les relíquies dels dos sants franciscans.

El dimecres 13 de juny va tindre lloc la festivitat de Sant Antoni de Pàdua, amb la Solemne Eucaristia que va presidir i va predicar el Cardenal Sr. Carlos Amigo Vallejo. El diumenge 17 de juny va tindre lloc la celebració de la festa de la Joventut Antoniana, amb la Solemne Eucaristia que va presidir i va predicar Mons. Sr. José Rodríguez Carballo. El dilluns 18 de juny es va celebrar l’Eucaristia per als difunts que va presidir i va predicar el P. Francesc Costa i Planagumà, que llavors era director de l’Associació.

Eucaristía Busto Relicario

Eucaristía Fiesta Joventut Antoniana

Eucaristía Festividad San Antonio de Pádua

Peregrinació

Primer dia

Assís i Pàdua durant els dies del 26 al 30 de juliol de 2018, a la qual van assistir 50 pelegrins.
La primera parada va ser la visita al santuari franciscà de Fonte Colombo, on sant Francesc en 1223 va escriure la regla definitiva dels frares menors. Després es va arribar a *Greccio, per a visitar el santuari de la Nativitat, lloc on en 1223, sant Francesc va commemorar el naixement de Jesús amb una representació vivent. Seguint l’itinerari es va arribar a Spoleto, on es va visitar la Catedral de Spoleto, on va ser canonitzat sant Antoni de Pàdua. El final del recorregut del primer dia va ser Assís.

Segon dia

El segon dia de la peregrinació es va iniciar amb l’Eucaristia en la Porciúncula, a l’interior de l’església dedicada a santa Maria dels Àngels, lloc on sant Francesc en escoltar l’Evangeli, va comprendre la seua vocació. Es va visitar el Sacre Convent i la basílica inferior, on reposa el cos de sant Francesc. En parlar de sant Francesc, és necessari nomenar santa Clara, així que en la peregrinació es va poder visitar la Basílica on reposa el seu cos.

Tercer día

El tercer dia es va visitar el santuari franciscà de la Verna, lloc històric i emblemàtic per a la cultura franciscana, envoltat d’una naturalesa bella i atractiva, on sant Francesc va rebre els estigmes. Després es va viatjar a Pàdua, però abans es va fer una parada a la ciutat de Ravenna, mundialment famosa principalment pels seus mosaics.

Quart dia

El quart dia es va visitar la Basílica de sant Antoni de Pàdua, que es va iniciar la seua construcció després de la mort del sant. En ella es custodia i venera el cos de sant Antoni, i aqueix dia els pelegrins es van acostar a resar. La resta del dia es va dedicar a visitar els monuments i esglésies més importants com El Prato della Vall, on hi ha diversos ponts i estàtues, Palazzo della Ragione, La Capella dels Scrovegni…
L’últim dia de la peregrinació es va visitar Camposampiero, lloc on sant Antoni va passar l’últim mes de la seua vida i on es troben els santuaris de “La Visió” que conserva la cel·la on sant Antoni va tindre la visió del xiquet Jesús, i “La Noguera” que recorda l’arbre sobre el qual es va construir una cel·la per a la contemplació.

Cicle de conferències

De la idea d’aprofundir en l’espiritualitat franciscana va nàixer el cicle de conferències. Una iniciativa per a aprofundir en els tres pilars bàsics de l’associació, com ara l’espiritualitat franciscana, l’acció social i la implicació amb la celebració de la festivitat del Nadal i Reis Mags.

Primera ponència

La primera ponència es va celebrar el 29 de desembre de 2017 en la sala d’actes de la Fundació Caixa Rural i va estar a càrrec de Francisco José Gómez, llicenciat en Història Antiga i investigador sobre les religions antigues, així com autor de diversos llibres i col·laborador en mitjans de comunicació. La ponència, “Història dels Reis Mags d’Orient”, va tractar sobre la història i simbolisme dels Savis d’Orient.

Segona ponència

La segona ponència es va celebrar el 13 d’abril de 2018 en la sala d’actes de la Fundació Caixa Rural i va estar a càrrec del Cardenal i Arquebisbe Emèrit de Sevilla D. Carlos Amigo Vallejo, qui sota el títol “Esperit i vida franciscana. Actualitat i futur”, va aprofundir en la història, vida i esperit del sant d’Assís la senzillesa i la humilitat del qual ha transcendit al llarg dels segles fins a arribar a l’actualitat.

Tercera ponència

La tercera ponència es va celebrar el 27 d’abril de 2018 en la sala d’actes de la Fundació Caixa Rural i va estar a càrrec de Natalia Peiro, Secretària General de Càritas Espanyola, qui sota el títol “Quin esperit ens anima en l’acció de Càritas?”,va oferir una xarrada sobre l’acció social, exercida des de la fe i des de l’Església.

Quarta ponència

La quarta i última ponència es va celebrar el 16 de juny de 2018 en la sala d’actes de la Fundació Caixa Rural i va estar a càrrec de Mons. José Rodríguez Carballo, qui sota el títol “A l’escolta del Papa Francesc. Què ens diu l’Església de hui?”, va animar als presents a posar-se en marxa, en camí, en eixida per a anar a la trobada de les persones, especialment d’aquelles que es troben en les perifèries existencials, i allí amb la vida i amb la Paraula, s’anuncie l’Evangeli.

Placa conmemorativa

El descobriment de la placa col·locada en una de les parets de la plaça en la qual està la parròquia dels pares Franciscans es va realitzar el 13 de juny de 2019, coincidint amb la festivitat de Sant Antoni de Pàdua. L’encarregat de destapar la placa va ser el llavors Ministre de la Província Franciscana de la Immaculada Concepció, fra Juan Carlos Moya. En la placa es pot llegir la següent inscripció: Amb motiu del primer centenari de Joventut Antoniana i en agraïment a la comunitat franciscana i als persones que han format part de l’entitat.