Joventut Antoniana conclou el cicle de conferències pel seu centenari

Natalia Peiro, la primera dona que des de desembre de 2017 assumeix la Secretaria General de Cáritasespanyola, va ser l’encarregada de tancar el passat 27 d’abril el cicle de conferències que Joventut Antoniana Vila-real ha celebrat pel seu centenari.

Desenes d’assistents van voler acompanyar la Joventut Antoniana en una xarrada en la qual l’espiritualitat de l’acció social va ser l’eix central. En aquest sentit, Peiro va assegurar que esperit i acció social són dues qüestions indissolubles. «L’acció social de l’Església no pot existir sense esperit i l’Església tampoc pot existir sense la dimensió caritativa», va asseverar. I és que l’acompanyament de les persones que la societat oblida, rebutja i exclou és la fi última i la raó de ser de totes dues entitats.

La secretària general de Cáritas espanyola va fer un repàs pels onze trets distintius que defineixen l’acció social de Cáritas i entre els quals es troba l’espiritualitat trinitària que naix de l’amor. Aquestes i moltes altres característiques són compartides per totes dues associacions que, a més, treballen de manera coordinada a través de la delegació local de Cáritas a Vila-real.

Un altre dels punts de la conferència va ser la perspectiva des de la qual es mira les persones. En aquesta línia, Peiro va destacar la mirada centrada en les potencialitats de cadascú, aspecte que, al seu torn, comparteixen les dues organitzacions en els processos d’acompanyament que desenvolupen amb els més desfavorits.

Un teixit social que cuida de les persones més pobres o fer sentir les persones ateses que formen part de la comunitat van ser uns altres dels assumptes abordats. «I ací hem de plantejar-nos si el que fem és el que les persones necessiten a cada moment o el que nosaltres sabem fer», va assenyalar. En definitiva, Peiro va parlar de la missió alliberadora i transformadora de l’acció social.

Després de la conferència, es va obrir un espai de diàleg en el qual es va aprofundir en temes com el dret a un habitatge digne, l’acció social com un espai també privilegiat per als joves, el voluntariat o la formació que, com va indicar Peiro, «és una de les palanques per a buscar el desenvolupament integral de les persones».

Amb tot això, Joventut Antoniana va posar fi a una de les activitats centrals del seu centenari. Un cicle de conferències que ha suposat un espai de reflexió i apregonament en els tres pilars fonamentals de l’associació.

En el marc d’aquests cent anys, Peiro va concloure que tant Cáritas com Joventut Antoniana són dues entitats que “ens preocupem del feble i del xicotet però tenim la fortalesa de seguir endavant».