Joventut Antoniana va destinar durant l’any passat 42.358,74 euros als diferents programes, serveis i accions que conformen la seua labor social a Vila-real. El gruix de 27.014,35 euros es destinen als aliments que es reparteixen, l’escola de família (5.033,28 euros) o la compra de bolquers i llet infantil (3.907,13 euros) són les principals partides econòmiques. Durant 2019 van ser 29 les famílies que, per primera vegada, van acudir a Joventut Antoniana de les quals 13 eren d’origen marroquí, nou espanyoles, quatre colombianes i les tres restants provenien de Sèrbia, Veneçuela i l’Argentina.

Respecte a l’atenció primària –les visites domiciliàries per a l’acompanyament, seguiment i repartiment d’aliments i altres productes de primera necessitat–, es va atendre 257 persones de 71 nuclis familiars. El perfil de demandant d’aquestes ajudes és de famílies en situació de vulnerabilitat i exclusió, aquells que tenen insuficiència d’ingressos per a cobrir les necessitats bàsiques i aquells que abandonen els seus països per causes polítiques, socials o econòmiques i viuen de manera irregular a Espanya. En total va haver-hi 673 intervencions dins de l’atenció primària. L‘escola de família, que complementa l’atenció primària, també va ajudar 25 xiquets d’entre 6 i 10 anys en la ludoteca, 12 persones van assistir a classes d’alfabetització i 8 adolescents van rebre suport per a millorar el seu rendiment acadèmic.

Un altre dels eixos de Joventut Antoniana se centra en la inserció laboral. En aquest àmbit, i durant el passat exercici, es van registrar 165 peticions d’ús de les quals 39 persones van trobar treball. Els que van acudir a aquest servei van ser, principalment, dones de mitjana edat, aturades de llarga duració amb formació bàsica o sense finalitzar i problemes d’inserció. «Avui dia tenir una ocupació no garanteix eixir de la pobresa, es crea ocupació però moltes vegades és precari», lamenten des de Joventut Antoniana.

La tasca que realitza l’associació no seria possible sense la col•laboració dels voluntaris. En total va haver-hi 65 persones que van entregar el seu temps per a ajudar a qui tenen dificultats. Des de l’entitat destaquen que, més enllà de les xifres, «darrere s’amaguen persones i famílies» i insisteixen en la importància del treball en xarxa per a optimitzar les respostes davant les necessitats socials des de la «independència, identitat i sistema propi». Així doncs, Joventut Antoniana es coordina amb la Regidoria de Serveis Socials de Vila-real així com amb CáritasInterparroquial, Conferències de Sant Vicent de Paül, Fundació Tots Units i Creu Roja.

«Com sempre, en Joventut Antoniana ens centrem en l’atenció a les persones més vulnerables, realitzem un acompanyament en un camí ple de dificultats però, també des de l’esperança i les oportunitats. Els voluntaris estem cridats a ser testimonis de la fraternitat amb totes les persones, especialment amb les més empobrides i excloses. Dia a dia, tractem d’estar al costat dels nostres germans més necessitats, per a acompanyar-los i oferir-los les eines que els ajuden a recuperar l’autonomia, autoestima i la motivació», valoren des de l’associació.

A més, l’associació treballa ja, en col•laboració amb l’Ajuntament, en l’arribada de les seues Majestats els Reis d’Orient. La situació sanitària actual impossibilita el desenvolupament dels actes en el seu format habitual però l’objectiu és poder realitzar tant la recollida de les cartes com la desfilada pels carrers i les visites als domicilis aprofitant les noves tecnologies.

GESTIÓ DURANT LA COVID-19

Respecte a la labor realitzada per Joventut Antoniana des de l’activació del primer estat d’alarma, l’entitat ha mantingut el lliurament d’aliments o vals així com les atencions però per via telefònica en els moments més delicats. En aquest sentit, el primer repartiment d’aliments es va produir el 14 de març per a donar cobertura a sis setmanes. Els dies 27 d’abril, 8 de juny i 29 de juny es van donar vals de compra per al supermercat Consum. L’import d’aquests vals ha sigut d’11.500 euros. De la mateixa manera, mantenint el dimarts com a dia d’atenció i des del 16 de març, es van realitzar 865 telefonades a les famílies durant el confinament per a conéixer com portaven la situació i quines necessitats tenien.