Nadal i Reis

Orígens

Tirorí

Actes

Cartells

Fotografies

Orígens

Des de 1928, tots els 5 de gener, Ses Majestats els Reis d’Orient visiten
Vila-real de la mà del treball constant i desinteressat de Joventut Antoniana.

Des de llavors, aquesta associació juvenil ha celebrat la Cavalcada de Reis sense perdre de vista els seus objectius principals, no sols el de portar la il·lusió a tots els xiquets i xiquetes de Vila-real sinó també el d’ajudar als més necessitats. Els diners recaptats a través de la venda de segells per a la carta als Reis d’Orient, de productes com a garrofes i trenques (presents en la tradicional cançó del “Tirorí Tirorí”) i xapes il·lustrades amb els rostres de Melcior, Gaspar i Baltasar està destinat íntegrament a fins socials d’ajuda per a la compra d’aliments de primera necessitat, despeses d’habitatge, medicaments o material escolar.

Tirorí

Cada 5 de gener, vespra de Reis, just en caure el sol, arriba el major esclat d’alegria per als xiquets i xiquetes de Vila-real. Tot el poble, grans i xicotets, joves i vells, antics i moderns, s’uneixen en una sola veu per a cantar el Tirorí, el cant més tradicional i autòcton de la nostra ciutat:

Tirorí, tirorí,
senyor rei, jo estic ací,
palla i garrofes, tot per al seu rossí,
casques i avellanes, tot per a mí.

Cabalgata

Des de 1928

La Cavalcada de Reis de Vila-real se celebra des de l’any 1928. Va ser un
membre de la Joventut Antoniana, Eduardo Roses, que després d’haver
viscut durant un temps a Alcoi, va proposar organitzar una cavalcada de Reis Mags.

Inicis

La Cavalcada de Reis de Vila-real se celebra des de l’any 1928. Va ser un membre de la Joventut Antoniana, Eduardo Roses, que després d’haver
viscut durant un temps a Alcoi, va proposar fer aquell any l’organització a la ciutat de Vila-real d’una cavalcada de Reis Mags amb la finalitat de recaptar fons per a l’ajuda dels més necessitats.

La Cavalcada de Vila-real és la segona més antiga de la Comunitat Valenciana, després de la d’Alcoi i possiblement no hi haurà moltes cavalcades de Reis que seguisquen organitzades per una Associació catòlica i social, com Joventut Antoniana.

Aquella primera cavalcada, lluny de les que se celebren en l’actualitat, consistia en l’arribada de les seues Majestats els Reis Mags d’Orient a la
*placeta dels Pares Franciscans. Després d’uns anys marcats per les circumstàncies socials i econòmiques de l’època, no es va poder donar un
impuls a aquesta festivitat fins al cap de la Guerra Civil. La ciutat de Vila-real ha estat molt vinculada a l’agricultura, posseïa moltes cavalleries de cultiu i aquestes cavalleries van constituir durant diversos anys els mitjans a través dels quals els Reis Mags i el seu seguici arribaven a Vila-real.

En aquelles cavalcades desfilaven també dos camions que transportaven els regals que els Reis portaven d’Orient. Va ser l’any 1953 on es va construir la primera carrossa, una estrela de grans dimensions, que anava muntada sobre un camió. Tres anys més tard es construeix una cova amb un naixement vivent a la placeta del Convent dels Pares Franciscans on els Reis Mags realitzaven l’adoració.

Un pas avant

Els anys 60 van suposar un fort impuls a la cavalcada, gràcies al director espiritual de l’associació, el P. Salvador Gallart, ja que es van preparar tres
carrosses reals per a la desfilada dels Reis Mags.

En la dècada dels 70, Vila-real pateix un procés d’industrialització, en el qual els habitatges comencen a tindre forma de blocs de pisos i cada vegada menys gent necessitava un cavall per a les seues tasques de camp. Per això es va veure la necessitat de preparar noves carrosses, cedides per l’Ajuntament. Eren els xics i xiques de l’entitat els qui dissenyaven, construïen i decoraven les carrosses reals. En aquesta etapa la cavalcada dels Reis Mags canvia el seu recorregut, amb eixida des del Convent dels Pares Franciscans fins a l’Ajuntament, sent aquest el recorregut actual. Els Reis Mags eren rebuts per l’alcalde de la ciutat i es dirigien des de la balconada de l’ajuntament a tots els ciutadans que havien anat a rebre’ls.
L’any 1978, amb la celebració del 50 aniversari de la cavalcada, va tindre lloc l’empenyiment definitiu. En ella participaven set carrosses: una ambientada en un tema infantil, la del portal de Betlem, la de l’Anunciació, la de l’Estrela i les de Melcior, Gaspar i Baltasar.

Aquestes carrosses eren més estètiques que les que fins a aqueix moment s’havien fet.

La dècada dels 80 i 90 no van suposar un canvi tan gran com el que s’acaba de comentar.

Actualitat

L’any 2003 es va celebrar el 75 aniversari de la Cavalcada amb una exposició de fotografies en el museu municipal de la Casa de l´*Oli.

Actualment l’estructura de la Cavalcada es compon de huit carrosses, una més que en l’anterior model, ja que s’ha afegit la carrossa d’Herodes. A més cal destacar la gran millora i avanços en els materials, la il·luminació, colorit i decoració de les carrosses. A més any rere any ha augmentat el nombre de participants fins a arribar als 400 en l’actualitat. En la Cavalcada de Reis participen aproximadament un centenar de xiquets i xiquetes dels diferents col·legis de Vila-real, grups d’animació, companyies d’animació de teatre de carrer, el grup de Dolçainers i Tabaleters de Vila-real, l’Associació de Bombos i tambors de la ciutat i l’associació La Lira. A més en cada cort real desfilen 30 patges.

Durant el recorregut, els xiquets i xiquetes canten als Reis Mags un cant tradicional, autòcton de Vila-real que és el “Tirorí tirorí”. La Cavalcada finalitza en la plaça Major, on els Reis d’Orient recorren una passarel·la, saludant a tots els xiquets i xiquetes presents, fins que arriben a un escenari on es produeix l’Adoració al xiquet Jesús. Posteriorment, els Reis Mags són rebuts per l’alcalde de la ciutat i la corporació municipal i entren a l’Ajuntament, i des de la seua balconada, dirigeixen una paraules a tots els xiquets i xiquetes de la ciutat.

La Generalitat Valenciana va declarar la Cavalcada de Reis de Vila-real l’any 2014 Festa d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana.
Es tracta d’un distintiu que es concedeix a les festes, sempre que aquestes oferisquen una especial rellevància des del punt de vista turístic i suposen una valoració de la cultura i de les tradicions populars valencianes.

Missatger

Des de 1963

En aquest acte es rep als Missatgers Reals en la Plaça Major de Vila-real. Té la finalitat de recollir les cartes dels xiquets i xiquetes de la ciutat, a més de ser un moment carregat d’il·lusió i solidaritat.

Història

Joventut Antoniana organitza l’acte del Missatger Real des de l’any 1963.

Consisteix en l’arribada dels Missatgers Reals a la Plaça Major de Vila-real per a recollir les cartes dels xiquets i xiquetes de la ciutat.

És un acte carregat d’il·lusió i solidaritat, perquè totes les cartes han de portar el segell antonià, que s’embene en el mateix lloc, i tot el que es recapta serveix per a ajudar a les famílies més necessitades que s’atenen. A més en aquest acte també es venen les tradicionals bosses de *palla i *garrofes, que són entregades als Reis Mags la nit del 5 i el matí del 6 de gener quan els Reis Mags visiten les seues cases.

A més també es venen unes xapes amb les imatges dels Reis Mags i també es reparteixen les típiques casques i avellanes. a les quals fa referència la cançó del Tirorí amb la qual els xiquets i xiquetes de Vila-real reben cada any als Reis Mags.

Repartiment diürn

Des de 1929

Amb la finalitat de recaptar fons per a l’obra social de la *Joventut Antoniana, es va instaurar des de 1929.

Història

Amb la finalitat de recaptar fons per a l’obra social de la Joventut Antoniana, es va instaurar des de 1929, un any després de la realització de la primera Cavalcada de Reis, el repartiment de joguets del dia 6 de gener, que va anar creixent a mesura que passaven els anys.

Els encàrrecs es realitzen en el convent dels Pares Franciscans durant els dies 2, 3 i 4 de gener, depositant el donatiu estipulat. Al principi el lliurament dels regals els feien els Reis Mags muntats a cavall, fins als anys 70.

Posteriorment es van introduir els cotxes tot terreny descapotables amb l’ajuda d’uns quants camions, que s’encarreguen de transportar els regals.

Els Reis es fan servir de pals amb l’objectiu de portar els regals fins als balcons de les cases on els xiquets i xiquetes canten amb entusiasme el popular Tirorí per a rebre els regals. En l’actualitat són uns 500 paquets aproximadament els que es reparteixen el matí del 8 de gener. En aquesta festa, els Reis Mags no s’obliden de visitar als xiquets i xiquetes de les famílies que atén Joventut Antoniana, per això el matí del 6 de gener visiten els seus domicilis per a entregar-los els regals i també visiten l’Hospital de la Plana, els convents i les residències de la tercera edat de Vila-real.

Repartiment nocturn

Des de 1978

L’any 1978, coincidint amb el 60 aniversari de Joventut Antoniana, es va
introduir el repartiment de joguets la nit del 5 de gener.

Història

L’any 1978, coincidint amb el 60 aniversari de *Joventut Antoniana, es va introduir el repartiment de joguets la nit del 5 de gener.

La idea va tindre un gran impacte i cada any augmentaven les visites nocturnes de Melcior, Gaspar i Baltasar, fins a aconseguir en l’actualitat més de quaranta comitives reals, que arriben a realitzar quasi 400 visites, entre domicilis i xalets, visitant fins a quasi un miler de xiquets.

Prèviament, igual que les visites diürnes del 6 de gener, els pares dels xiquets i xiquetes s’acosten al convent dels Pares Franciscans durant els dies 2, 3 i 4 de gener per a fer els encàrrecs i fer el corresponent donatiu estipulat per la visita real. Tot el que es recapta va destinat íntegrament a ajudar a les famílies que Joventut Antoniana atén.

Pregó de Reis

Des de 1978

Des de 1978, cada dia 26 de desembre, se celebra el pregó de Reis amb
l’objectiu d’anunciar l’arribada dels reis mags a Vila-real, a més de ser un
moment d’entreteniment i diversió familiar.

Història

La vesprada del 26 de desembre se celebra el Pregó de Reis des de l’any 1978. En aquest acte es fa un repàs a l’activitat anual de la Joventut Antoniana, compta amb un espectacle, les actuacions musicals infantils i una persona vinculada amb l’entitat s’encarrega de fer el Pregó de Reis, per a anunciar l’arribada dels Reis Mags.

Videotelefonada

Des de 2020

Amb la consolidació de les videotelefonades, les seues majestats no han volgut quedar-se enrere i des d’aquests últims anys poden posar-se en contacte amb els més xicotets a través del telèfon.

Història

La pandèmia va introduir una bonica iniciativa que ens ha permès complir la il·lusió dels més xicotets.

Consisteix en les videotelefonades de Ses Majestats d’Orient als domicilis que ho hagen sol·licitat prèviament a través de la pàgina web de l’entitat. Des de l’any 2021 rebre una *videollamada és molt fàcil. Completant un formulari i aportant un donatiu, que es destina a sufragar les despeses que comporta l’atenció a les famílies, un dels Reis Mags realitza una *videollamada els dies 2, 3 i 4 de gener als xiquets i xiquetes els pares de les quals ho hagen sol·licitat a compte.

Cartells

2024/2025

2023/2024

2022/2023

2021/2022

Objectes promocionals

Premis i homenatges

Fotografies

Reis 2021

Reis

Reis

Reis