Premis i homenatges
Festa d’Interés Turístic Provincial
A l’agost de 2014, la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació va declarar Festa d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana la Festa de Reis de Vila-real. Aquesta declaració es va atorgar en el marc del Decret 119/2006 del Consell, pel qual es regulen les declaracions de festes, itineraris, publicacions i obres audiovisuals d’interés turístic de la Comunitat Valenciana. Es tracta d’un distintiu que es concedeix a les festes, sempre que aquestes oferisquen una especial rellevància des del punt de vista turístic i suposen una valoració de la cultura i de les tradicions populars valencianes. La Festa de Reis de Vila-real es considera la segona cavalcada de reis més antiga de la Comunitat, organitzada per la Joventut Antoniana, institució catòlica sense ànim de lucre dedicada a l’ajuda social.
La càrrega simbòlica i cultural, a través de llegendes o cançons o el fet que es tracta d’una manifestació viva amb un important arrelament social, són uns altres dels aspectes que s’han tingut en compte a l’hora d’atorgar aquesta declaració. D’aquesta manera, la Festa de Reis de Vila-real es va convertir en la tercera Festa d’Interés Turístic Provincial de Vila-real, que ja compta amb aquest distintiu en el cas de la Setmana Santa local i la Fira de Santa Caterina.
Escultura homenatge
La Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Vila-real va convocar un concurs l’any 2013 entre els estudiants de 3r i 4t de l’ESO i de batxillerat dels centres públics i privats de Vila-real per a triar una obra que fora representativa de la importància que té la cavalcada dels Reis d’Orient amb motiu del 85é aniversari d’aquest esdeveniment, així com la seua relació amb Vila-real i, també, com a reconeixement de la nostra ciutat a la Joventut Antoniana i la seua obra social.
Aquest model en fang serviria després de model per a una reproducció posterior de major grandària.
Al mateix temps, la Regidoria de Joventut volia que aquesta experiència servira de presa de contacte amb tot el procés de creació d’una obra artística, des dels primers esbossos fins a la creació final de l’obra, i involucrar els alumnes participants en un aprenentatge lúdic, actiu i col·laboratiu d’aprendre fent.
El treball s’havia de fer de manera col·laborativa amb grups de dues persones, com a mínim, i de deu, com a màxim. Les obres presentades havien de ser de nova creació, originals i inèdites. Les dimensions de les obres no podien excedir de 20 centímetres en cap de les seues dimensions i havien d’estar realitzades en fang sense coure i sense esmalt. S’admetia la combinació amb materials no ceràmics sempre que aquests foren de suport i l’obra mantinguera com a material central i protagonista la ceràmica.
L’equip guanyador participaria en la creació de l’obra final en tots els passos, donant-los la possibilitat de conéixer de primera mà com es passa d’un esborrany a fer una obra realitat.
Van participar els col·legis i instituts següents amb aquestes obres: Fundació Flors, amb les obres El regal de Nadal, Càncer d’Estreles, El camí fins a l’estrela d’Orient, La corona, El cofre de les il·lusions i El record de tot un poble. Van participar 35 alumnes. IES Broch i Llop, amb 6 obres sense títol i amb la participació de 18 alumnes. Col·legi Santa Maria, amb 1 obra i la participació de 5 alumnes.
L’emplaçament definitiu de l’escultura serà l’espai comprés entre la Biblioteca Universitària del Coneixement i el col·legi de la Consolació. Es tracta d’una zona de vianants, pròxima a la seu de la Joventut Antoniana i punt de començament de la Cavalcada dels Reis d’Orient.
L’escultura està formada per blocs ceràmics de pasta refractària de tipus chamota CH-B, pasta adequada per a la realització d’escultures, modelatge i murals.
Les tres peces s’orienten per a tenir una visual frontal des del carrer d’accés al col·legi i a la biblioteca.Es va crear un comité de selecció per a triar l’obra guanyadora entre els models presentats. Aquest Jurat estava format per persones qualificades professionalment i relacionades amb el món de la ceràmica i el disseny: Ángel Manuel Igual Poveda, ceramista i persona encarregada de dur a terme la realització final de l’obra guanyadora conjuntament amb l’equip que l’havia creada; Pascual Vilanova Navarro, membre de la Joventut Antoniana, i Juan Carda Castelló, catedràtic de la Universitat Jaume I i director de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real. Actuava com a president del Jurat el regidor de Joventut de l’Ajuntament de Vila-real. Els criteris de valoració que van seguir els membres del Comité de Selecció van ser la tècnica, la temàtica, la innovació, la creativitat, l’expressivitat de l’obra, l’estètica i les característiques constructives.
Hi havia un cinqué membre del Jurat, els vots del públic. Del 2 al 31 de juliol de 2013 es van exposar totes les obres representades a concurs a l’Espai Jove de Vila-real, seu de la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Vila-real. Des de la pàgina de Facebook de l’Espai Jove es podia votar per les estàtues que més ens agradaven. L’obra amb més «M’agrada» rebria el 20 % dels vots (la puntuació corresponent a 5 membres).
L’escultura guanyadora va ser la presentada pel col·legi Santa Maria. Els 5 alumnes participants van començar el mes de juny a crear l’obra, procés que va concloure el mes de novembre. Està composta per tres peces diferenciades que recorden els tres Reis d’Orient, com a símbol de solidaritat i generositat, té una altura de 2,36 metres.
Tot el procés creatiu i constructiu de l’escultura ha sigut documentat en un vídeo i, juntament amb el material proporcionat per diferents entitats i particulars, formarà part d’una unitat didàctica que es distribuirà als instituts per a promoure el coneixement de la història dels Reis d’Orient a Vila-real.
PROJECTE DE L’ESTÀTUA GUANYADORA REALITZAT PER:
Mar Garcóia-Molches Cerezo.
Ferran Garcia Santana.
Vicente Arnau Ferrer.
Azael Cazorla Montes.
Mar Clausell Montes.
Professor: Juan González Campos.
L’emplaçament definitiu de l’escultura serà l’espai comprés entre la Biblioteca Universitària del Coneixement i el col·legi de la Consolació. Es tracta d’una zona de vianants, pròxima a la seu de la Joventut Antoniana i punt de començament de la Cavalcada dels Reis d’Orient.
L’escultura està formada per blocs ceràmics de pasta refractària de tipus chamota CH-B, pasta adequada per a la realització d’escultures, modelatge i murals.
Les tres peces s’orienten per a tenir una visual frontal des del carrer d’accés al col·legi i a la biblioteca.
Premi Tradicions Cadena Ser
Ràdio Castelló-Cadena SER va implantar l’any 2004 els Premis Ràdio Castelló amb l’objectiu de reconéixer públicament representants socials, econòmics, esportius i culturals, que per la seua labor han destacat l’any passat a la nostra província.
Durant la XIX Gala dels Premis Ràdio Castelló, celebrada el divendres 21 d’octubre a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló de la Plana, Ràdio Castelló va adjudicar una escultura commemorativa en l’acte de lliurament dels premis.
El Jurat de la XIX Edició dels Premis Ràdio Castelló Cadena SER va estar format per: Eva Alcón, rectora de l’UJI; María Dolores Guillamón, presidenta de la Cambra de Comerç; Luis Martí, president de la CEV a Castelló; Conrado Balaguer, advocat; Juan Carlos Navarro, i els representants de Ràdio Castelló Cadena SER Juan José Quesada, president de Ràdio Castelló; Fidel Gutiérrez, conseller delegat de Ràdio Castelló; Jaume Maicas, director d’informatius de Ràdio Castelló i Alberto Suárez.
Aquest Jurat va atorgar el Premi Ràdio Castelló Tradicions 2022 a la Cavalcada de Reis de Vila-real, organitzada per Joventut Antoniana.