El projecte és fruit de la col•laboració entre Joventut Antoniana i la Fundació Honrar la Vida

El projecte de missions pel centenari de Joventut Antoniana de Vila-re16al suposa l’ampliació del centre d’educació infantil Gotitas de Colores, situat al barri de Tiwintza (Quito, l’Equador). Els treballs, que ascendeixen a una inversió de 10.000 euros i que Joventut Antoniana ha donat a la Fundació Honrar la Vida, han permés la construcció i equipament d’una aula que afavorirà que l’educació s’estenga a una nova franja d’edat. I és que, tal com va explicar Jorge Martínez —director de la fundació i supervisor del projecte—, en un col•loqui celebrat ahir a la parròquia dels Franciscans de Vila-real, a partir del pròxim mes de setembre la nova classe es destinarà a xiquets de tres a cinc anys i que actualment no gaudeixen d’una resposta educativa. En aquests moments el centre atén 60 xiquets i amb la recent ampliació es podrà arribar a 90. «Ampliem però sense perdre garanties en la intervenció», va recalcar.

Gotitas de Colores és un dels tres centres d’educació infantil (d’un a tres anys) que la Fundació Honrar la Vida té a Quito i que es basa en l’aprenentatge a través del joc. Però, a més, també compten amb un col•legi que atén xiquets i joves des dels cinc fins als tretze anys. En total, atenen 230 xiquets. «Detectem el buit que s’estava produint i considerem obrir una aula per a donar continuïtat d’intervenció en els xiquets», va explicar. Aquest nou interval (de tres a cinc anys) correspon amb el que en el sistema educatiu de l’Equador es coneix com a 1r i 2n curs d’inicial.

D’aquesta manera a més de tenir coberta de manera completa l’escolarització i formació acadèmica des d’un fins als tretze anys, els xiquets i xiquetes també reben alimentació i acompanyament emocional. El barri de Tiwintza és un barri localitzat a la perifèria de Quito i en el qual, segons va relatar Martínez, hi ha tràfic de drogues, pobresa econòmica i energètica, falta d’higiene i ordre i malalties. «El 60% dels xiquets que arriben a la fundació per primera vegada pateix desnutrició severa que, en molts casos, els deixa seqüeles físiques, psíquiques i psicològiques permanents». Així mateix, l’entorn i les circumstàncies que envolten cada alumne són molt complicades. «Però precisament aquest és el nostre repte: treballar amb els xiquets amb les situacions més dramàtiques», va subratllar. Per això, el model educatiu que Martínez i el seu equip duen a terme es basa en la integralitat, en la cerca de les potencialitats de cada xiquet i en la personalització. «Sense l’educació personalitzada, els xiquets no poden arribar a cap lloc», va assegurar.

Els centres educatius de Fundació Honrar la Vida corresponen a un model d’educació mixt o concertat ja que el model públic del país, amb les denominades escoles fiscals, no cobreix la totalitat de la població. Tal com va manifestar Martínez, és habitual veure xiquets mendicar pels carrers i sense la possibilitat d’anar a escola.

Jorge Martínez, natural d’Elx i titulat en Educació, resideix a l’Equador des de fa anys després de començar la seua marxa i lliurament als altres a partir d’un programa de voluntariat a l’estiu. Una de les coses més impactants que, segons va dir, va observar en arribar va ser l’absència d’aspiracions en els xiquets. «El que naix pobre no imagina poder créixer i quan vaig arribar els xiquets ni tan sols tenien dret a somiar», va lamentar.

Els plans de la Fundació Honrar la Vida continuen creixent. En un termini aproximat de quatre anys, l’entitat preveu continuar ampliant l’edat d’escolarització amb la intenció de continuar dotant els alumnes d’eines i recursos que els permeten defensar-se, tirar avant i portar una vida digna. «Queden molts xiquets per arribar», va concloure Martínez.