Qui som

Nostra història

 

 

Història de l’associació

El 28 de maig de 1917, finalitzen les festes en honor de sant Pasqual. I llegim en la revista “El Eco Franciscano”, pàgina 286: “El dilluns de Pentecosta d’enguany, prèvies les formalitats de rúbrica i llicències necessàries, va quedar instal·lat canònicament, a l’església del Carmen de Vila-real (Castelló), un nou Centre de la Joventut Antoniana.

Han sigut ja constituïdes les Directives de joves i de senyoretes”. Gràcies a aquest escrit es té constància de l’any de fundació de la Joventut Antoniana.
En la pàgina 372 de la mateixa revista i any, s’afigen detalls: “el fundador i director és el P. Joaquín Cálper. El Pare Joaquín Cálper Aguilella, (Onda 1865, Vila-real 1933).

Les primeres Juntes estaven constituïdes per 26 components, tretze xics i tretze xiques, que tenien al seu càrrec altres tantes famílies necessitades de la població”.

Entre les principals activitats destacaven la celebració de la festa de Sant Antoni i l’assistència material a famílies necessitades. Cada dimarts se celebrava una missa en honor del sant, que concloïa amb la benedicció del pa i el seu repartiment als pobres en la porteria del convent franciscà.

1930

En 1930 l’escultor valencià José María Ponsoda realitza una imatge de Sant Antoni i una carrossa per a la processó de la festa anual.

1941

En 1941 s’acorda la confecció d’una nova bandera, que serà pintada per Pilar Saurí i que va ser beneïda en la Missa Solemne de la festa d’aquell any. Un familia de la ciutat regala la nova imatge de Sant Antoni que serà tallada per l’escultor Julio Pascual Fuster.

1942

En 1942 s’acorda ajornar la celebració de les Noces de Plata de l’Associació per la delicada situació econòmica. A l’any següent, en 1943 se celebren les noces de plata de Joventut Antoniana. El mes de juny de 1962, es publica el primer programa per a donar a conèixer els actes que s’organitzen en la festa de Sant Antoni.

1963

En 1963 s’unifiquen els comptes econòmics de les dues seccions, masculina i femenina, iniciant una major col·laboració entre ambdues.

1965

 n 1965 el Director el P. Juan Bautista Reverter convida a totes dues seccions a una major col·laboració, el mes d’agost es reuneixen conjuntament les seccions masculina i femenina i a partir de novembre s’unifiquen les actes de les dues seccions, en un nou pas per aconseguir la unitat.

1968

En 1968 se celebren les noces d’or de la fundació de Joventut Antoniana. Com a acte destacat, l’Ajuntament de Vila-real, sota la presidència de l’alcalde José Ferrer Ripollés atorga a la Joventut Antoniana la primera medalla de plata de la ciutat. Es beneeix la nova bandera.

1993

En 1993 se celebra el 75 aniversari de la fundació de l’entitat. Les actes comencen a redactar-se per primera vegada en la història de l’associació en valencià.

2012

En 2012 l’increment desmesurat de peticions d’ajuda, tant noves, com a famílies que havien sigut ateses anteriorment, arribant a atendre 140 famílies a data de 9 de març.

Donat aquest increment es col·lapsa el servei d’Atenció Primària i és necessària una profunda reestructuració.

Centenari

Joventut Antoniana va donar inici al juny de 2017, coincidint amb les festes en honor a Sant Antoni de Pàdua, als actes de celebració del primer centenari de la seua fundació, que es van prolongar fins a juny de 2018.

Premis associació

Al llarg de la història de Joventut Antoniana, l’entitat ha sigut premiada en diverses ocasions a manera de reconeixement públic per la labor social que realitza.

Medalla plata

Ajuntament Vila-real

Més informació

 L’any 1968, Joventut Antoniana va celebrar les noces d’or de la
seua fundació. Per tal motiu l’Ajuntament de Vila-real, sota la presidència del seu alcalde, José Ferrer *Ripollés, atorga a l’associació la primera medalla de plata de la ciutat. Era director de Joventut Antoniana el P. Salvador Gallart.

Premis Poble

Revista Poble

Més informació

Cada any se celebra en el marc de les festes fundacionals de Vila-real, el lliurament de premis que organitza la Revista Poble. Són uns premis que reconeixen a les persones, col·lectius i entitats les seues aportacions a la vida col·lectiva del municipi o que traspassen amb el seu treball les fronteres locals.

Al febrer de 2003, Joventut Antoniana va rebre aquest premi en una gala celebrada a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner.

Premis 20 de Febrer Asociación

Ajuntament Vila-real

Més informació

Els premis 20 de Febrer tenen per objecte guardonar les iniciatives i les aportacions més significatives de persones, entitats o organitzacions que hagen contribuït a fomentar la solidaritat, la igualtat i el progrés de la societat en l’àmbit de la ciutat de Vila-real, així com reconèixer la trajectòria exemplar i la contribució de persones o associacions en aquest sentit. El 20 de febrer de 2011, l’Ajuntament de Vila-real va celebrar el lliurament d’aquests premis a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner, on es va entregar un premi col·lectiu als membres d’entitats socials pel seu treball solidari en l’ajuda de les persones més necessitades. Una de les entitats premiades va ser Joventut Antoniana.

Premis 20 de Febrer Pandemia

Ajuntament Vila-real

Més informació

El 22 de maig de 2022, l’Ajuntament de Vila-real, va celebrar el lliurament dels premis 20 de febrer extraordinaris, a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner, homenatjant les persones i col·lectius de la ciutat de Vila-real que van treballar i van col·laborar en la lluita contra la pandèmia. L’acte va congregar a
representants de les forces de seguretat i emergències, sanitaris, centres docents, departaments municipals, associacions, comerços, institucions, voluntaris. Una de les entitats guardonades va ser Joventut Antoniana, per la seua tasca social, que no es va veure interrompuda durant el temps de pandèmia.

Premi Onda Cero

Onda Cero Vila-real

Més informació

El 30 de novembre de 2005 l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner de Vila-real, va acollir la gala de l’edició dels Premis Onda Cero Vila-real, un acte en el qual l’emissora reconeix la labor o la trajectòria de persones, entitats o empreses de la ciutat. Joventut Antoniana va rebre el premi a la solidaritat.

Premis solidaris Cadena 100

Cadena 100 Castelló

Més informació

El 28 d’octubre de 2021 es va celebrar en el Teatre del Raval de Castelló, l’acte de lliurament dels III Premis Solidaris “Cadena 100 Castelló”. Aquests premis reconeixen la labor altruista i solidària d’associacions i col·lectius de la província de Castelló. Un dels guardonats va ser Joventut Antoniana, per dedicar el seu esforç als diferents projectes socials que desenvolupa.