Un missatge universal que perdura a través dels segles

El recorregut històric per les figures dels Reis d’Orient que Joventut Antoniana de Vila-real va celebrar el passat 29 de desembre, de la mà del titulat en Història Antiga Francisco José Gómez i en el marc del cicle de conferències del centenari de la fundació de l’entitat, deixa cinc valors universals i atemporals que, en definitiva, reforcen el missatge cristià per a l’assoliment d’una societat més justa.

Potser és per això que aquesta tradició continua celebrant-se després de diversos segles. A pesar que entre els historiadors existeixen diferents hipòtesis o corrents sobre l’existència de Melcior, Gaspar i Baltasar (unes la neguen i altres la defensen), del que no hi ha dubte és que de la seua història es desprenen idees carregades de contingut i simbolisme. La diversitat de races i fins i tot d’edats (algunes representacions atribueixen un rei jove, un altre adult i un altre ancià) són reflex també de la idea que tots som iguals i vàlids per a redimir-nos davant de Déu.

Però, tal com va concloure Gómez en la seua ponència, aquestes tres figures tan especials de Nadal són el reflex de cinc punts fonamentals: el primer d’ells es concreta a través de l’estrela que van seguir, que simbolitzava la llum de l’esperança en els moments de dificultat. El segon, a través del llarg viatge que van emprendre i que representa la inquietud, la curiositat i escapar de les comoditats del dia a dia. El tercer gran valor és la humilitat, reflectida a través del fet que els reis es prostren enfront d’un xiquet que, al mateix temps, representa el grandiós de la vida. Allò valuós de la vida està en allò xicotet. En quart lloc, representen la solidaritat de compartir el que tenen i no el que els sobra i, finalment, el canvi que tots experimentem en les nostres vides quan descobrim a Jesús. I és que els tres reis, una vegada van veure i van adorar el xiquet, van tornar als seus orígens per un altre camí diferent pel qual havien arribat.

Després de la conferència, es va celebrar una signatura d’exemplars de dos dels llibres de Gómez: Breve Historia de la Navidad i Breve Historia de Jesús de Nazaret.

La línia temàtica de la festa de Nadal i Reis, en la qual en aquests moments l’entitat es troba plenament immersa en la seua organització, va inaugurar el cicle de conferències que es reprendrà amb la conferència del cardenal Carlos Amigo Vallejo i amb la del pare Ángel i fundador de Mensajeros de la Paz. Juntament amb Nadal i Reis, l’orde franciscà i l’acció social, el cicle de conferències repassarà els tres pilars fonamentals de l’associació.

En relació a la festa de Nadal i Reis, declarada d’Interés Turístic Provincial, l’entitat també està d’aniversari. I és que la de 2018 és la noranta desfilada que se celebra en la localitat, la segona més antiga de la Comunitat Valenciana per darrere de la localitat alacantina d’Alcoi. Però, sens dubte, el més singular de la festa de Nadal i Reis que organitza Joventut Antoniana és la visita i el repartiment que els reis fan als domicilis de la ciutat que ho sol•liciten prèviament i a les famílies necessitades que atén l’entitat. Les visites de Melcior, Gaspar i Baltasar fan de la nit del cinc i el matí del sis de gener els dies més màgics de l’any i en els quals també els xiquets més vulnerables de la parròquia gaudeixen de la jornada digna que mereixen. Una altra de les singularitats més importants és que aquesta festa s’organitza íntegrament amb finalitats solidàries.