El temps passa, però l’amor es queda

«Els cent anys són simplement un senyal que el temps passa però l’amor es queda». Amb aquestes paraules, el cardenal Carlos Amigo Vallejo afirmava l’actualitat de la vida franciscana. «La Joventut Antoniana, amb la vostra presència, esteu donant resposta a la vigència de l’esperit franciscà», afegia. Però de la conferència que Amigo va compartir amb motiu del centenari de la fundació de la Joventut Antoniana a Vila-real van emanar altres idees com que la nostàlgia del passat només produeix tristesa i que la por al futur destrueix l’esperança. Per això, Amigo va animar els membres de l’associació i a tots els assistents a mirar el passat amb gratitud, el present amb esperança i a no cessar en el treball per a definir l’avenir que volem.

Sota el títol «Esperit i vida franciscana. Actualitat i futur», la ponència també va obrir a la reflexió sobre els valors de l’espiritualitat franciscana, com la senzillesa i la humilitat, i la fraternitat universal de l’Església. En aquest sentit, Amigo va recalcar que tots som fills de Déu i va parlar de la seua experiència durant els seus anys com a arquebisbe de Tànger en un episodi en el qual el testimoniatge d’un musulmà va fer també seua la representació de l’actual sant Pare assegurant-li al cardenal que «quan una persona és justa i bona, ens pertany a tots», va recordar. Així, Amigo també va parlar de ser en la vida testimonis de la bondat de Déu i va desitjar que les petjades del nostre pas pel món siguen les de Jesucrist.

Reprenent l’actualitat franciscana, el cardenal va fer un repàs pels últim papes, des de Pius XII fins a Francesc, i va asseverar que «L’Església necessitava a Francisco» i que «Déu sempre arriba puntual i posa al capdavant de l’Església a aquell papa que la societat necessita a cada moment». Amigo va assegurar que l’important és Déu, va assenyalar la pobresa i la humilitat com els millors consellers i va dir que el bé és la causa de la felicitat. En el camí i la pobresa de sant Francesc, va recalcar que Déu és el pilar fonamental i l’única prioritat. Per això, vestir els hàbits dels pobres serà, tal com va assentir, l’única manera que els cristians no estiguem sempre completament nus.

Després de les paraules del cardenal, els membres de la Joventut Antoniana i l’alcalde de la ciutat el van obsequiar amb diversos detalls en senyal d’agraïment. Finalment, Amigo va procedir a la signatura d’exemplars del seu llibre: Francisco de Asís. Historia y leyenda.