El president de Joventut Antoniana, Albert Arrufat, ha presentat, al costat de l’edil de Serveis Socials de Vila-real, Álvaro Escorihuela, la memòria social de l’entitat de 2020 per a donar a conéixer l’activitat realitzada en un any marcat per la pandèmia. L’associació religiosa va destinar durant el passat exercici un total de 72.792,46 euros als diferents programes, serveis i accions enfront dels 42.358,74 euros destinats l’exercici anterior, la qual cosa suposa un augment del 71, 84%. El gruix dels recursos, 36.721,32 euros, va anar per a l’adquisició d’aliments per a repartir entre els seus usuaris i altres 16.500 van ser per a vals de compra. A causa de la irrupció de la pandèmia, ha indicat Arrufat que «vivim temps de foscor, por, aïllament… d’incertesa. Per això busquem ser pròxims davant qui pateix perquè fer-nos pròxims és la millor vacuna». El màxim responsable de l’associació ha assegurat que «en la Joventut Antoniana dirigim la nostra intervenció cap als qui es veuen privats dels seus drets fonamentals i són víctimes d’una distribució desigual de riquesa, per això apostem per ells, secundant-los i acompanyant-los en la seua inclusió social».

Durant l’any passat, el servei d’acolliment de Joventut Antoniana va rebre 30 noves peticions d’ajuda, la meitat de famílies d’origen marroquí seguides d’espanyoles (6), colombianes i algerianes (4 cadascuna) i una romanesa. El total d’intervencions del servei d’acolliment, entre les noves i a les quals ja s’ajudava, va ascendir a 254. «Una vegada més veiem que la crisi afecta de manera més intensa les famílies més fràgils i que han vist com, en quedar-se sense treball, desapareixien els escassos ingressos que tenien», han indicat des de l’entitat alhora que han apuntat a la desocupació, els baixos nivells d’ingressos i les despeses derivades de l’habitatge com a principals tendències socioeconòmiques durant l’any passat sense oblidar que «el període de confinament i estat d’alarma més dur va suposar un màxim sense precedents» quant a llars sense entrada de diners es refereix.

Respecte a l’atenció primària, al llarg del passat exercici es van cobrir les necessitats de 69 famílies, xifra que es va traduir en 235 persones en la seua majoria marroquines (108), seguida d’espanyols (59) i algerians (30). Des de Joventut Antoniana han destacat que la pandèmia, amb la destrucció d’ocupació i els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), ha suposat una major dependència de moltes persones de transferències de les administracions. També es va apreciar un descens en el rendiment escolar dels menors per no poder seguir el ritme de la docència virtual al no disposar, en alguns casos, de dispositius electrònics o accés a Internet. També a conseqüència de la pandèmia, les visites domiciliàries es van substituir per l’acompanyament i seguiment telefònic amb un total anual de 1.062 atencions. «Així aconseguim planificar una agenda de trobades i aconseguim portar el servei de forma ordenada», ha destacat Arrufat. Una altra de les labors de Joventut Antoniana és el programa d’inserció i ocupació en el qual es van registrar 111 sol•licituds i van ser 18 persones les que van trobar un treball. L’escola de família -que inclou ludoteca infantil, classes d’alfabetització i sessions de repàs–, va atendre 41 persones en total. També durant 2020 es va activar el web www.soysolidario.esper a canalitzar les donacions a través d’un supermercat virtual per a la compra d’aliments encara que també es poden realitzar aportacions per a joguets que es destinen als xiquets de les famílies ateses.

Per a dur a terme aquesta intensa labor social resulta fonamental el voluntariat que va estar integrat per 67 persones. Per a adaptar-se a les mesures sanitàries, es van organitzar dos torns i es va prioritzar la higiene amb l’ús de màscares, gel hidroalcohòlic i la desinfecció dels carros de compra després de cada repartiment d’aliments. Un altre aspecte destacat és el treball coordinat al costat de la Regidoria de Serveis Socials de Vila-real per a optimitzar les intervencions i respostes a les persones necessitades sense oblidar l’assistència de CáritasInterparroquial, Conferències de Sant Vicent de Paül, Fundació Tots Units i Creu Roja.

El regidor de Serveis Socials ha agraït a aquesta associació, així com a la resta que treballen en la localitat, la seua labor inclusiva i solidària «en unes circumstàncies tan complicades com les actuals, especialment les de la primera ona del virus» i ha destacat els fruits de l’aliança de l’Ajuntament amb la societat civil «que s’ha demostrat de gran utilitat». Escorihuela ha recordat que durant 2020 es va reforçar la col•laboració del consistori amb Joventut Antoniana en 7.000 euros (fins a aconseguir els 20.000 anuals) i ha avançat que per a l’exercici en curs es mantindrà la mateixa xifra.