Des de Joventut Antoniana fem balanç de la intensa activitat de les últimes setmanes de l’any, activitat que serveix per a mantenir l’atenció a les famílies, prop de 80 actualment a causa dels efectes derivats de la pandèmia sanitària, en situació de vulnerabilitat. Una de les novetats que llancem va ser la creació d’una pàgina web (www.soysolidario.es), que es mantindrà en el temps, per a canalitzar les donacions. Les aportacions per a la compra d’aliments van ascendir a 1.550 euros mentre que per a la compra de joguets per als fills i filles de les famílies que atenem es van aconseguir 3.025 euros amb ajudes que van arribar a través del web i en mà gràcies a la implicació dels diferents grups parroquials i persones anònimes de la ciutat.
I és que els Reis d’Orient li donen a l’Epifania un aire d’universalitat. Aquest és el respirar de l’Església, que desitja que tots els pobles de la terra puguen trobar a Jesús, tenir experiència del seu amor misericordiós. L’Església no és només per a uns quants, no discrimina a ningú, sinó que desitja que tots troben a Jesús i senten el seu amor misericordiós. Davant aquesta universalitat, els integrants de Joventut Antoniana sempre prestem ajuda als Reis d’Orient perquè arriben a cada racó de Vila-real. Entre les seues prioritats es troben els xiquets i xiquetes de les famílies que atenem i acompanyem. Així, a principis del desembre passat es van repartir unes cartes perquè els nostres xicotets escrigueren els seus desitjos i així foren atesos per Ses Majestats. Els missatgers reials van ser els encarregats de llegir-les i van comunicar als Reis d’Orient totes les peticions rebudes. En total van ser 76 xiquets i xiquetes els que van entregar les seues missives. I després de molts nervis, tots van ser convocats al costat dels seus pares, organitzats per torns per a seguir amb les recomanacions de les autoritats sanitàries, a la parròquia dels Franciscans. I va arribar el dia que tant esperaven i somiaven. El dilluns 4 de gener, amb molta alegria i nerviosisme i segons eren anomenats, entraven acompanyats dels patges reials a l’interior de l’església per a rebre els seus regals, al costat del Naixement i l’arbre de Nadal. En total es van entregar 76 paquets amb joguets a estrenar —enguany, a causa de la covid-19, no es va realitzar la recollida i repartiment de regals ja usats per a donar-los una segona vida—. Els xicotets es van mostrar feliços perquè les seues peticions havien sigut ateses per Melcior, Gaspar i Baltasar.

Però a la creació de www.soysolidario.eses van unir altres novetats, també motivades per la pandèmia. Per exemple, el tradicional acte de la recollida de cartes per part dels patges —una jornada multitudinària a la plaça Major de Vila-real el 26 de desembre, festiu a la ciutat— es va substituir per dos dies en què centenars de xiquets i xiquetes acompanyats pels seus familiars van poder depositar la seua llista de desitjos en una bústia especial habilitada a la placeta de la parròquia dels Franciscans. Tampoc va poder celebrar-se en el format habitual la cavalcada amb carrosses i animació però la màgia de Ses Majestats va viatjar gran part de la ciutat perquè la il•lusió arribara a totes les llars amb una cavalcada per a ser viscuda des de balcons, terrasses o finestres després de l’Adoració dels Reis al Xiquet Jesús (vídeo Adoració). La fórmula, un recorregut amb cotxe de 35 quilòmetres pels carrers de Vila-real la vesprada del 5 de gener que es va retransmetre en directe en la televisió local i en línia en diferents plataformes al qual es va sumar un passeig de comiat el dia de la Solemnitat de l’Epifania del Senyor per zones que no s’havien visitat la jornada anterior.

L’última incorporació als actes d’aquest 2020-2021 va ser la reserva de videotelefonades davant el risc que suposava anar casa per casa per al repartiment de joguets —tradició molt arrelada en la localitat els dies 5 i 6 de gener i que ens permet recollir fons per a la nostra labor social—, també es va habilitar un portal web (www.videollamadareymago.com) per a sol•licitar una visita virtual amb alguna de Ses Majestats. En total, Melcior, Gaspar i Baltasar van realitzar 280 videotelefonades.

Comunitat Franciscana de Vila-real i Reis d’Orient

En el si de la família franciscana de Vila-real, el pare Joaquín Cálper va fundar l’Associació de la Joventut Antoniana el 1918. La Cavalcada de Reis de Vila-real va sorgir una dècada després, l’any 1928. Va ser un membre de la Joventut Antoniana, Eduardo Roses, qui després d’haver viscut un temps a la ciutat alacantina d’Alcoi va proposar organitzar a Vila-real una cavalcada de Reis amb la finalitat de recaptar fons per a ajudar els més necessitats. Aquella primera desfilada, molt lluny deles que se celebren en l’actualitat, va consistir en l’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient a la placeta dels Franciscans. Així, Melcior, Gaspar i Baltasar estan estretament vinculats amb la comunitat franciscana de Vila-real des de fa quasi cent anys.
A mesura que s’acosten les festes de Nadal i Reis, la comunitat franciscana posa a la disposició de l’associació no tan sols les sales situades en el seu claustre manierista, sinó tota la seua valuosa col•laboració i suport per a organitzar la festivitat dels Reis d’Orient. Els franciscans obrin de bat a bat les portes del convent per a rebre col•laboradors i ajudants de Joventut Antoniana per a preparar tots els actes que s’organitzen i es treballa sota un ambient fratern i alegre. Els franciscans són presents en cadascun dels actes que es realitzen en aquestes dates com ara l’acte del missatger reial, el pregó i la recepció dels Reis d’Orient en el convent la vesprada del 5 de gener abans de l’inici de la Cavalcada així com al final del seu recorregut, quan són rebuts per les autoritats municipals.