El Tirorí Tirorí

 

 

Tirorí, tirorí,
senyor rei, jo estic ací,
palla i garrofes, tot per al seu rossí,
casques i avellanes, tot per a mí.

Cant tradicional

Este canto tradicional, naturalmente, tiene diferentes versiones según pueblos porque la cultura oral, es decir, la transmitida de padres a hijos, generación tras generación, no solía recogerse en negro sobre blanco, en documentos escritos, ni de lejos registrarse en ningún tipo de tecnología hasta la llegada de la industria con el vapor, el petróleo y, más adelante, la electricidad.

Según Joan Amades, es costumbre por tierras valencianas recibir a los Reyes al son de las zambombas, cascabeles, carracas y otros instrumentos parecidos. No obstante, es general cantar canciones especiales. Los niños de Vila-real, mientras tendían la cesta en la ventana, cantaban:

Versions

Per part seua, Bautista Carceller aborda la temàtica en la premsa en “Tirorí, tirorí” i, uns anys més tard, en un interessant article de la Revista Poble on se’ns aporten les versions del Tirorí cantades en diferents pobles de la comarca de la Plana, com a Castelló.
Després de comprovar que les lletres pràcticament no presenten variacions entre els pobles, el mateix ocorre amb l’entonació musical com ens demostren les transcripcions que hem pogut trobar. En el cas de Vila-real, naturalment, hem d’esmentar el treball d’Enric i Dolors Gimeno, així com la col·lecció del Grup de Danses El Raval.

Això ens demostra que la cultura oral tradicional dels pobles de la Plana és, exactament, la mateixa, encara que presenta variants locals.

De totes maneres, el fet que Joan Amades només esmente el cas de Vila-real en el seu Costumari, editat per primera vegada en 1950, o que escriptors costumistes com el poeta castellonenc Miquel Peris i Segarra, autor de la primera versió de la lletra del Betlem de la Pigà no ho esmente, senzillament significa que el Tirorí on ha tingut més èxit i, per tant, per això continua més viu que mai, ha sigut en el nostre antic poble, jove ciutat.

Versió en Castelló

Sinyo rei jo estic ací, tirorí, tirorí
Les garrofes i la palla,
Tots per al seu rossí
I els joguets i els caramels tots per a mi

Versió en Onda

Tirorí, tirorí
Sinyo rei ja estic ací
Palla i garrofes tot p’al seu rossí
Joguets i dolços tots per a mi…
I tots els joguets per a mi (variant)

Versió Borriana

Tirorí, tirorí
Sinyo rei jo estic ací,
Totes les garrofes i herba
P’al seu rossí
I tots els joguets
Que vosté porte p’a mi